Helsingin Santahaminassa sijaitsevaan Puolustusvoimien Urheilukouluun on valittu 91 urheilijaa 20 eri lajiryhmästä. Heidän joukossaan on kuusi ampumaurheilijaa. Yksi heistä on Etelä-Saimaan Ampujia edustava Vertti Jauhiainen. Hän aloittaa palveluksensa 14. lokakuuta 2024.
Mikä sai sinut hakemaan urheilukouluun?
Halusin hakea urheilukouluun, koska sen aikana pystyn jatkamaan ampumaharrastustani tavoitteellisesti, samalla kun suoritan varusmiespalvelusta. Muuten olisin joutunut keskeyttämään ammunnan pitkäksi aikaa, mikä olisi mahdollisesti ollut haitallista kehitykselle lajissani.
Mitkä ovat tavoitteesi urheilukoulun aikana ja sen jälkeen?
Urheilukoulun aikana haluan kehittää edelleen osaamistani ammunnassa ja nostaa tulostasoani niin paljon kuin mahdollista. Pyrin myös pääsemään reserviupseerikoulutukseen, mikä loisi hyvän alustan mahdolliselle sotilasuralle.
Miten urheilukoiluun valitaan? Kuinka valmistauduit mahdollisiin pääsykokeisiin ja mitä ne sisälsivät?
Urheilukouluun valitaan valintatestien- ja lajiliittojen asiantuntijalausunnoiden perusteella. Kesälajien pääsykokeet, joihin kuuluu ampumaurheilu, järjestetään joka vuosi huhtikuussa Kaartin jääkärirykmentissä ja urheilijoiden varusmiespalvelus alkaa lokakuussa. Valintatestit sisälsivät psykologiset-, ja fyysiset-testit, sekä henkilökohtaiset haastattelut. Itse valmistauduin fyysisiin testeihin lenkeillä ja kuntosaliharjoittelulla.
Mitä lajitaitoja aiot erityisesti kehittää urheilukoulun aikana?
Pyrin kehittämään kokonaisvaltaisesti ammuntani laatua, niin laukauksien kuin asentoni kohdalla, sekä parantaa paineensietokykyä.
Kuinka puolustusvoimien koulutus yhdistyy urheiluharjoitteluun?
Varusmiespalveluksessa sotilaskoulutus on edelleen pääasiana, mutta urheilijoille annetaan hyvin aikaa omien lajien harjoitteluun. Hyvin suoritettu varusmiespalvelus vaikuttaa positiivisesti annettuun harjoitteluaikaan.
Mitkä ovat suurimmat haasteet, joita odotat kohtaavasi urheilukoulun aikana?
Suurimmat haasteet tulevat luultavasti olemaan kaikkien leirien- ja kisojen yhteensovittamisessa varusmiespalvelukseen.
Kuinka kauan palvelus urheilukoulussa kestää?
Urheilukoulussa palvelus kestää miehistötehtävissä 165 päivää. Aliupseerit-, ja reserviupseerit palvelevat 347 päivää.
Miten näet tämän kokemuksen vaikuttavan tulevaisuuden urheilu-uraasi?
Näkisin tämän kokemuksen vaikuttavan melko positiivisesti ja nostavasti urheilu-uraani.
Kuva: Minna Parkko